強烈勸籲 : 用你o既電腦造福人類 : Folding@home

搖搖以外,上至天文地理,下至無聊笑話,以至問功課、愛情煩惱…
Feel free to discuss anything besides yoyo.

版主: hereweyo, Andy, 小Pansy

強烈勸籲 : 用你o既電腦造福人類 : Folding@home

文章Andy » 週二 2007/3/27, 3:38 AM

大家屋企都有一部或以上o既電腦o架啦 , 咁大家通常用o黎做咩多 ? 我諗都離唔開用IM chat, 聽歌 , 睇網頁 / video , download下o野 , 玩下game , 做下功課咁 . 但係就算以上咁多樣o野一齊做 , 又係咪真係用得哂你部腦2Ghz , 甚至3Ghz o既CPU運算能力呢 ? 最常見o既情況係開住個BT hea部電腦o係度 , 電費都係要俾o架啦 , 不如令部腦BT緊o既同時都可以做D有意義o既o野啦 .

大家有聽過分散式運算(distributed computing)嗎 ? N年前新聞都有提過網民可以裝一個小程式o黎幫NASA搵外星人 . 美國史丹福大學o既Folding@home計劃就係用相同o既原理o黎研究蛋白質摺疊 , 誤折 , 聚合同其他有關疾病 .

你只要download一個少少o既client software , 電腦就會o係閒置時自己由Stanford o既server拎D o野落o黎計 , 計好o左就自己send返俾Stanford . 蛋白質有幾難計我唔知 , 不過聽講就算用IBM o既深藍超級電腦都要幾十年先計得哂 , 所以呢個計劃真係好需要大家o既幫助 !! 2000年到宜家已經招募到超過100萬部電腦參與 , 不過以全球數以億計o既電腦o黎講就實在太少喇 ~!

宜家Stanford提供Windows , Linux , Mac OS同PS3 o既client俾人donwload . Windows o既user裝好個client之後只要開o左佢 , desktop右下角就會多o左個icon , 其實佢已經做緊o野 . 如果right click揀display , 你就會見到D立體o既蛋白質o係度郁 , 咁樣其實係會減底運算能力 , 不過比較有實在感 .

Folding@home官方網頁 : http://folding.stanford.edu/
Here We Yo! Folding Team : http://folding.hereweyo.net/
圖檔
SAY IT LOUD !! "I COME FROM HERE WE YO! & I PLAY YOYO EVERYDAY ~!"
頭像
Andy
Committee
Committee

文章garytam » 週二 2007/3/27, 5:47 PM

大家Join Here We Yo 個 team一齊幫手fold下啦
Team number: 61398
Gary Tam
愛搖搖。玩創意
Play Yoyo Everyday

圖檔
頭像
garytam
Committee
Committee

文章希倫 » 週二 2007/3/27, 9:40 PM

我晚晚都用晚晚

打兩關game之後fold=.=

等d新game=.=悶爆....
頭像
希倫

文章Andy » 週五 2007/3/30, 2:07 AM

有join到o既出下聲認頭啦喂 ~!
圖檔
SAY IT LOUD !! "I COME FROM HERE WE YO! & I PLAY YOYO EVERYDAY ~!"
頭像
Andy
Committee
Committee

文章Andy » 週五 2007/3/30, 2:21 AM

希倫 寫:我晚晚都用晚晚

我最初o既plan係等埋數碼tuner o既LCD TV連PS3買 , 後尾又覺得到時先買會唔會太遲 , 到o左宜家覺得應該差唔多 , 反正FF13 , MGS4同MH3如無意外都08先出 ......

比較好o既消息係歐洲PS3去貨率都有6成 , 而且Blu-ray銷量亦開始拋離HD DVD , 如果BR可以正式收HD DVD皮的話應該會有一輪出機潮 .

負面D睇XBOX360都就o黎有HDMI , 再加上有讚無彈o既XBOX Live同XNA , 形勢實在不妙 ......
圖檔
頭像
Andy
Committee
Committee

文章garytam » 週六 2007/3/31, 12:49 AM

Gary Tam
愛搖搖。玩創意
Play Yoyo Everyday

圖檔
頭像
garytam
Committee
Committee

文章Andy » 週六 2007/3/31, 2:39 PM

To Helen : 你可唔可以搞搞個圖像連結佢 ? Thx .
圖檔
頭像
Andy
Committee
Committee

文章希倫 » 週日 2007/4/01, 5:32 PM

Andy 寫:To Helen : 你可唔可以搞搞個圖像連結佢 ? Thx .

有咩問題?
頭像
希倫

文章希倫 » 週日 2007/4/01, 5:38 PM

Andy 寫:
希倫 寫:我晚晚都用晚晚

我最初o既plan係等埋數碼tuner o既LCD TV連PS3買 , 後尾又覺得到時先買會唔會太遲 , 到o左宜家覺得應該差唔多 , 反正FF13 , MGS4同MH3如無意外都08先出 ......

比較好o既消息係歐洲PS3去貨率都有6成 , 而且Blu-ray銷量亦開始拋離HD DVD , 如果BR可以正式收HD DVD皮的話應該會有一輪出機潮 .

負面D睇XBOX360都就o黎有HDMI , 再加上有讚無彈o既XBOX Live同XNA , 形勢實在不妙 ......

最唔想FF13走人.....MGS4我唔多好...話知佢~

我覺得BR打唔低'DVD'..
頭像
希倫

文章Andy » 週一 2007/4/02, 12:22 PM

Helen : 你幅圖好長 ...

我反而覺得影碟格式大戰o既影勢比遊戲機大戰樂觀 , 只怕Sony嬴o左影碟 , 輸o左遊戲 .
圖檔
頭像
Andy
Committee
Committee

下一頁

回到 Here We Yo! Here We Gag!

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客